Miten päädyin tähän?
Miten tähän on tultu? Varmasti jokainen meistä tietää, kuinka aika välillä ottaa loikkia eteenpäin. Yhtäkkiä talvi on vaihtunut kesään ja lumipeite viheriöivään luontoon. Joskus muutos tuntuu tapahtuvan silmänräpäyksessä eikä mieli ehdi mukaan ja välillä taas kevät etenee tasaiseen tahtiin niin, että itsekin ehtii ymmärtää vuodenajan olevan vaihtumassa.
Elämässä muutokset tapahtuvat monesti samoin. Toisaalta tuntuu, että mikään ei etene ja kaikki jatkuu samanlaisena päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Toisaalta tuntuu, että aika kuluu eteenpäin sellaisella vauhdilla, ettei mukana meinaa pysyä.
Itse olen viime aikoina pohtinut paljon yksittäisten tekojen, tapojen ja rutiinien merkitystä sille, mihin suuntaan elämä kaartaa. Jeremian kirjassa sanotaan: ”Pystytä merkkikiviä, aseta tienviittoja, jotta tietäisit, mistä tie kulkee. Paina mieleesi tie, se polku, jota olet kulkenut. Palaa kotiin, neitsyt Israel, palaa takaisin näihin kaupunkeihisi!” (Jer. 31:21)
Onko tiesi kuluneen kevään, vuoden, ajanjakson aikana kulkenut lähemmäs vai kauemmas Jumalasta? Mitkä ovat ne muutokset, jotka ovat saaneet tuon suunnan aikaan? Mitä sellaista on jäänyt elämästäsi pois, mitä olisi ollut hyvä vaalia, jotta suhde Jeesukseen saisi pysyä elävänä? Tai mitä sellaista olet ottanut elämääsi mukaan, mikä on alkanut ohjata tietäsi lähemmäs Jeesusta?
Meillä ihmisillä on tapana ajatella, että muutosten täytyy olla suuria, jotta ne vaikuttavat. Oikeasti kyse on monesti pienistä asioista, jotka vain ovat joka päiväisiä tai joka viikkoisia ja jotka ajan kanssa kääntävät suunnan puoleen tai toiseen.
Mikä on se tapa, joka sinun olisi hyvä ottaa mukaan arkeesi? Lukea Raamattua luku päivässä? Varata aikaa rukoukselle? Rukoilla naapurustosi puolesta? Palata takaisin seurakuntayhteyteen? Kutsua vanha raamattu- tai rukouspiiri jälleen koolle? Alkaa lukea hengellistä kirjallisuutta? Viiden minuutin päivittäin tapa voi vuodessa muuttaa paljon. Tai kahden tunnin käyttäminen viikossa johonkin, mihin Herra kutsuu. Älä aliarvioi, mitä Herra voi tehdä sillä vähällä, mutta säännöllisellä, mitä annamme hänelle.
Kuva: Unsplash/David Kovalenko