Näky opetuslapsista

9.1.2020

Mikä oli Jeesuksen näky? Mitä varten Jeesus tuli tähän maailmaan? Jeesus tuli sovittamaan meidän syntimme ja avaamaan meille tien taivaaseen. Se oli pelastuksemme kannalta ehdottomasti aivan kriittinen ja välttämätön missio. Mutta oliko tämä Jeesuksen ainoa missio? Jos näin olisi ollut, olisiko sanoma Jeesuksesta koskaan saavuttanut tämänkin pohjoisen valtion? Olisiko evankeliumi koskaan levinnyt niin laajalle ja niin nopeasti? Ja mihin Jeesus tarvitsi opetuslapsia? Monessa kohdin opetuslapset eivät ainakaan helpottaneet Jeesuksen missiota mennä ristille (esim. Mark. 8:31-33)

Mikä siis oli Jeesuksen näky? Jeesuksen näyn voi koostaa aika hyvin kaste- ja lähetyskäskyyn.
Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin:

”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” – Matt. 28:18-20.

Kuinka monta käskyä löydät tästä raamatunpaikasta? Menkää, opettakaa, kastakaa? Alkutekstin mukaan tässä on vain kaksi käskyä. Ne ovat 1) Tee opetuslapsia ja 2) Katsokaa minuun (Jeesuskseen). Nuo kastakaa ja opettakaa ovat tarkennusta siihen, kuinka opetuslapsia tehdään. On hyvä huomioida, että Jeesus ei painota opettakaa-sanaa vaan noudattamista eli kuuliaisuutta Jumalaa kohtaan. ”Opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä…” Kaste- ja lähetyskäsky on oikeastaan todella hyvä yhteenveto Jeesuksen elämästä. Jeesus kehottaa siinä opetuslapsia jatkamaan sitä samaa prosessia muiden kanssa, mitä he ovat saaneet Jeesuksen kanssa käydä läpi. Voisimme oikeastaan puhua opetuslapseuttamiskäskystä.

Kuinka Jeesus teki opetuslapsia?

Jeesus oli erittäin sitoutunut omaan tehtäväänsä ja opettajuuteensa. Hän oli valmis ”sijoittamaan” opetuslapsiin niin paljon aikaa, että hän pääsisi suorastaan ihon alle. Tiesitkö, että Jeesus sijoitti aluksi vain muutamiin ihmisiin, viettäessään aikaa ensimmäiset puolitoista vuotta vain viiden opetuslapsen (Jaakobin, Johanneksen, Simonin, Andreaksen ja Matteuksen) kanssa. Ja tämä tapahtui jo ennen kuin hän oli valinnut 12 apostolia. Koko tuon ajan Jeesus kutsui heitä syvempään yhteyteen ja Jumalan tuntemiseen. Jeesus opetti, kuinka heistä voisi tulla ihmisten kalastajia.

Jeesus mallinsi, kuinka olla riippuvainen Pyhästä Hengestä ja rukouksesta. Jeesus pakenee väkijoukkoa ja menee rukoilemaan yli 45 kertaa evankeliumeissa. Mitä kiireellisemmäksi Jeesus tuli, sitä enemmän hän rukoili. Toteutuuko tämä sinun elämässäsi? Itse ainakin huomaan, että mitä enemmän minulla on kiire, se syö aivan heti ajan rukouksesta. Koko Jeesuksen toiminta alkoi rukouksella ja päättyi rukoukseen. Jeesus rakasti syntisiä todella syvästi. Hän asioi ja oli niiden kanssa, jotka muut tuomitsivat. Jeesus ystävystyi ja vietti aikaa sellaisten kanssa, joita muut halveksuivat. Tällaiset ihmiset vetivät Jeesusta puoleensa – eivät niinkään fiksuimmat ja terävimmät. (Mark. 2:17)

Mitä Jeesus sitten mallinsi meille?

Jeesuksen pyrkimys ja mandaatti oli selvästi tehdä opetuslapsia. Opetuslapseuttamisella Jeesus tarkoitti ihmisten kohtaamista siinä ja siellä, missä ihmiset olivat ja haastaa heitä tutustumaan Jeesukseen ja syventämään yhteyttä hänen kanssaan. Jeesuksen tavoite oli moninkertaistua ja siksi hän treenasi opetuslapsia moninkertaistamaan elämänsä muissa eli jakamaan omaa elämäänsä ja opettamaan niin, että tämä toinenkin voisi jakaa tätä sanomaa Jeesuksesta eteenpäin ja kutsua ystäviään tutustumaan tähän Jeesukseen.

Onko sinulla sama näky kuin Jeesuksella?

Kuva: Unsplash/Jehuyn Sung

 

Airevuo Eetu

Seinäjoen aluevastaava, Etelä-Pohjanmaan Ev.lut. Kansanlähetys

eetu.airevuo@sekl.fi

+358 45 321 7271

Share This