Isän sydämeltä

2.4.2020

Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.” Joh. 1:12.

Me saamme olla elävän Jumalan lapsia – me kaikki, jotka uskomme häneen. Mutta osaatko elää niin kuin sinulle suotu oikeus ja paikka oikeuttaa? Uskon, että moni meistä on jumiutunut sen syntisen ikeen alle. Kuinka moni meistä ajattelee, ettei pysty tai osaa olla Jumalan lapsi, enkä ainakaan ole ansainnuit sitä asemaa.

Mitä on olla Jumalan lapsi? Siihen on hyvä katsoa mallia suhteesta Isän ja Pojan välillä. Isä Jumala sanoo Jeesuksen kasteen jälkeen näin, vaikkei Jeesus ollut vielä edes aloittanut julkista toimintaansa. ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” (Matt. 3:17)

Katsotaan hieman, miten Jeesus toimi parantaessaan ramman Betesdan altaalla (Joh. 5).

Jeesus paransi ramman sapattina ja juutalaiset suuttuivat sapatin rikkomisesta. Jeesus kuitenkin puolustautuu sanomalla: ”Minun Isäni tekee työtään taukoamatta, ja niin teen myös minä.” (Joh. 5:17) Huomaa, kuinka Jeesus turvautuu identiteettiinsä Jumalan lapsena/poikana. ”Mä teen vain niitä asioita, joita Isä tekee”. Jeesus tiesi, kenelle kuului ja tämä identiteetti toi arvon ja merkityksen.

No, tästähän juutalaiset vasta suuttuivat ja he halusivat ottaa Jeesuksen hengiltä, koska tämä oli kutsunut itseään Jumalan vertaiseksi. Nyt juutalaiset siis haluavat Jeesuksen hengiltä ja millainen on Jeesuksen puolustus? ”Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee.” (Joh. 5:20a) Jeesus turvautuu siihen, että hänen Isänsä rakastaa häntä. Jeesus tunsi Isän ja hän luotti häneen ja siksi edes ihmisten hylkääminen ei voinut tuhota häntä. Kun kerran elävä Jumala on meidänkin Isämme ja hän rakastaa meitä, niin se luo meille turvallisen alueen ”safespotin”. Kukaan ei voi käydä kimppuumme tai vahingoittaa meitä ilman, että Isä sallii sen. Ja sitä paitsi Isä rakastaa meitä ja hänen rakkautensa antaa meille turvan.

Isän yksi lahjoista on asema ja paikka. Asema antaa meille valtuudet, auktoriteetin ja kyvyn toimia, ennemmin kuin olla passiivisesti muiden töniminä joka suuntaan. Paikka tuo rajoja Jumalan luomaan elämäämme ja estää meitä katoamasta ihmisyyden massaan. Tämä on siis luottamusta siihen, että Jeesus ilmestyy ja jatkaa puolustamistaan sitä kutsua kohtaan, jonka hän on sinulle antanut. Kutsun, jonka hänkin sai vastaanottaa ja jota hänkään ei valmistanut itse. Huomaa Jeesuksen selkeys, itseluottamus ja auktoriteetti, jotka nousevat Isän antamasta paikasta ja asemasta.

Miten sitten Jeesus pystyy tekemään niin selkeitä ratkaisuja? En usko, että Jeesus mietti ja epäröi hetkeäkään parantaessaan rampaa miestä. Miksi Jeesuksen tuomiovalta ja päätöksen teko oli niin selkeää? Syy oli hänen motivaationsa luonteessa. Hänen ainoa halunsa oli miellyttää ainoastaan Isää – tehdä Isän tahto. Ja se loi puhdasta energiaa hänen tekoihinsa.

”Omin neuvoin minä en voi tehdä mitään. Minä tuomitsen sen mukaan mitä kuulen, ja tuomioni on oikea, sillä minä en pyri toteuttamaan omaa tahtoani, vaan lähettäjäni tahdon.” Joh. 5:30

Isä Jumala sanoo sinulle tänään: ”Sinä olet, minun rakas lapseni, johon minä olen mieltynyt, kuulkaa häntä.” (Matt. 17:5 vapaasti mukailtuna)

Mieti, miten voisit harjoitella elämään todeksi tätä todellisuutta, jossa identiteettisi on olla Jumalan lapsi. Sinun turvasi on hänen rakkaudessaan sinua kohtaan. Rakkaudessa, jota et voi menettää tai hukata edes syntiä tekemällä. Sinun kutsumuksesi on hänen osoittamansa paikka, joka antaa auktoriteetin ja näyttää suunnan tässä myllertävässä maailmassa. Ja sinun ainoa motivaatiosi on rakkaus Isää kohtaan. Ei suorittaminen. Ei teo. Ainoastaan rakkaus Isää kohtaan.

Kuva: Pexels/Anna Shvets

 

Airevuo Eetu

Seinäjoen aluevastaava, Etelä-Pohjanmaan Ev.lut. Kansanlähetys

eetu.airevuo@sekl.fi

+358 45 321 7271

Share This