Isän kaipuu

31.5.2020

Meillä on taivaallisen Isän lahjoittama sydän ja se toimii joko hyvin tai hieman huonommin. Taivaallinen Isä on antanut meille identiteetin, rakkauden, paikan ja mieltymyksen. Mutta läheisistä ihmissuhteistamme, isäsuhteesta ja vanhemmuussuhteista johtuen jotkin näistä sydämen osa-alueista eivät välttämättä toimi kovin hyvin.

Koska me emme ole saaneet jollain näistä osa-alueista sitä vahvistusta, mikä meille olisi hyvin oleellista, voimme oirehtia eri tavoin. Jos emme ole saaneet rakkautta, yritämme imeä sitä kuin imuri kaikilta, jotka sitä meille osoittavat. Toisaalta voimme suojautua siltä kivulta, mikä meihin on sattunut, ikään kuin pukemalla haarniskan yllemme, ettemme enää tulisi loukatuksi. Ja toisaalta jos emme pue, niin reagoimme hyvin voimakkaasti, kun joku koskee tuohon haavaan elämässämme.

Mitä sitten on näiden oireiden taustalla?

Valheet ovat jotain sellaista, mitä sinulle on sanottu ja minkä olet uskonut. Se ei ole totta, mutta elät aivan kuin se olisi totuus. Toistat sitä ja uskot, että näin on, vaikka ehkä järjelläsi tiedät, että näin ei voi olla. Esim. itselläni se oli vanhempieni erosta johtuva ajatus siitä, että minut jätetään yksin ja minut hylätään. Joka kerta, kun odotin nuoruudessani ystäviäni ja kavereita, suurin pelkoni oli, etteivät he tulekaan sovitusti paikalle, vaan minut jätettäisiin kuin nalli kalliolle.

Tällainen valhe voi siirtyä myös Jumala-suhteeseen. Mietin monesti, kuinka Jumala oli läsnä seurakunnassa ystävien kanssa ja pohdin, onko hän kanssani silloinkin, kun olen yksin. Jättääkö Jumalakin minut, jos teen jotain väärin ja en ole joka hetki kiltti poika, joka onnistuu kaikessa?

Valheet koittavat selitellä itsensä kuiville, joten ne pitää tunnistaa valheiksi ja ne tulee torjua sanoutumalla niistä irti.

Epäjumalilla tai väärillä jumalilla tarkoitan tässä kohdassa asioiden järjestyksen sekaantumista. Onko Jumala sinulla kaikissa asioissa ensimmäisenä? Tilanne voisi olla vaikkapa tällainen, ettei ole kokenut isän rakkautta ja koettaa ansaita sitä kaikin keinoin.

Tämä johtaa siihen, että henkilö pyrkii miellyttämään isäänsä tavoilla, joka johtaisi isän rakkauden kokemiseen. Mistä puolestaan helposti seuraa, että laitamme asioita väärään tärkeysjärjestykseen ja ne tulevat lopulta Jumalankin tilalle. Tämä johtaa myös vahvaan suorittamiseen uskon elämässä, vaikka Jumala ei odota meiltä mitään rakkautensa hinnaksi, sillä hän antaa kaiken armosta Jeesuksen Kristuksen tähden.

Valat tuovat meille turvaa, ja auttavat meitä suojautumaan, mutta kuten Jesaja sanoo, tällainen turva ei kestä. Hän käskee meitä turvautumaan yksin Herraan. (Jes. 30:1-7, 19-20)

Anteeksiantamattomuus sitoo meidät. Kun me olemme anteeksiantamattomia jotakuta kohtaan ja heitämme hänet anteeksiantamattomuuden vankilaan, niin se sitoo meidät vahtimaan tuota vankia tuossa vankilassa. Se pitää meidät kiinni tuossa asiassa ja vie samalla mukanaan meidän vapautemme.

Jeesus puhuukin vahvasti siitä, kuinka monta kertaa tulisi antaa anteeksi. 77 kertaa tai 7 x 7 kertaa. Isä meidän rukouksessa pyydämme: Anna meille anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Kadu anteeksiantamattomuutta, sano se synniksi ja pyydä sitä anteeksi uskossa, niin Jeesus antaa tuon synnin sinulle anteeksi.

Synti vie meiltä helposti toivon Jumalan armosta. Jos meidän isämme on esim. tehnyt vääryyttä meitä kohtaan, me voimme kantaa sitä ja/tai voimme jatkaa tekemällä itse samoin. Näin toimimalle voimme kantaa isiemme syntejä ja se voi viedä meidän resurssimme ja voimavaramme.

Kaikki nämä edellä mainitut asiat ovat kuin likaisia haavoja. Jos emme käsittele ja puhdista niitä, ne alkavat märkiä ja voi tulla vakaviakin seurauksia. Lue: 1. Joh. 1:8-9.

Kuinka toimia?

Jos edessäsi on tilanne, jossa huomaat jonkin Isän lahjoista uupuvan tai oirehdit asian kohdalla.

  1. Rukoile syvempää yhteyttä Taivaallisen Isän kanssa.
  2. Kerro Jumalalle ja/tai myös ystävällesi, miten sydämesi neljä aluetta toimivat ja miten ne oirehtivat.
  3. Kerro tilanteista, joissa nämä näkyvät.
  4. Rukoile, että Jumala voisi muuttaa näitä sydämen alueita niin, että ne voisivat olla vahvemmin yhteydessä Jumalaan ja toimisivat oikein.
  5. Rukoile, että Pyhä Henki näyttäisi, mitä pitäisi puhdistaa, ja että Jumala voisi täyttää tämän paikan.
  6. Käy kohta kohdalta läpi mitä sydämen sairauksia tilanteissa voisi olla, kadu ja usko ne anteeksi.
  7. Kiitä Jumalaa siitä, mitä hän on näyttänyt ja tehnyt. Usko ja ota vastaan kaikki se, mitä olet saanut.

Haaste: Rukoile syvempää ymmärrystä sydämesi tilasta ja toimi sen mukaan. Harjoittele havaitsemaan oireiden aiheuttajat (synti, valat, valhe, epäjumalat ja anteeksiantamattomuus) elämässäsi. Tunnista esim. valhe, joka sanoo: ”En riitä tai en ole tarpeeksi hyvä”. Kun kuulet valheen puhuvan elämääsi, tunnista se, kiellä se ja ota vastaan totuus, sillä se, etten kelpaa on valhe. Jeesukselle riität juuri tällaisena.

Kuva: Pixabay
Share This