Evankelioinnin esteet

6.8.2020

Oletko ollut joskus tilanteessa, jossa olet saanut kertoa ei-uskovalle ystävällesi Jeesuksesta? Tai olet joskus päässyt tuntemattoman ihmisen kanssa hyvään juttuun ja tuntui siltä, että olisi hyvä kertoa hänellekin Hyviä uutisia Jeesuksesta, mutta et tiennyt tai osannut oikein lähestyä asiaa tai muuten kertoa siitä? Kuulostaako tutulta? Minusta ainakin kuulostaa.

Kun kerromme Jeesuksesta muille, mikä saa meidät kertomaan siitä? Koska niin kuuluu tehdä? Koska minulle on opetettu niin? Kuitenkin ajattelen, että syyn pitäisi olla huoli sieluista, jotka ovat menossa kohti ikuista kadotusta eikä vain kohti seuraavaa tavarataloa. Sen tulisi nousta siitä, mitä Jeesus on tehnyt elämässämme ja halu olla jakamassa sitä kaikkea hyvää myös muille.

Mutta jos haluamme olla kertomassa sanomaa Jeesuksessa ja olla murtamassa Jumalan valtakuntaa heidän elämäänsä, meidän täytyy kysyä myös kysymys, miten ihminen sitten löytää Jeesuksen. Uskon että tämän voi nähdä vain kahdella tapaa.

1. Uskotko, että jos saisit jutella ei-uskovan ystäväsi kanssa vaikkapa kaksi tuntia, niin voisit perustella kristinuskon puolesta niin hyvin ja aukottomasti, että ystävä toteaisi keskustelun päätteeksi, että kyllä osasitpa vastata niin hyvin kaikkiin kysymyksiini, että taidanpa ruveta kristityksi nyt saman tien.

2. Uskotko, että itse Jumala synnyttää uskon ihmisessä Pyhän Hengen vaikutuksesta ja näin ollen vielä valmistaa ihmisiä ja kutsuu heitä yhteyteensä meitä käyttäen.

Uskon että moni vastaa uskovansa kohdan kaksi ajatukseen. Mutta miksi niin moni pelkää, ettei osaa kertoa Jeesuksesta. Niin moni pelkää, että jotenkin epäonnistuu kertomisessa, vaikka itse Jumala lupaa hoitaa homman. Meidän tehtävämme on vain kohdata ihmisiä, jutella ja haastaa heitä niin, että voimme nähdä, onko Jumala jo valmistanut tätä ihmistä. Rakastaa, rukoilla ja jakaa elämää heidän kanssaan. Todellinen kysymys on: ”Vieläkö Jumala valmistaa ihmisiä niin, että he voisivat löytää Jeesuksen?” Uskon todella, että Jumala valmistaa ihmisiä ja kokemukseni mukaan näin juuri on. Meidän täytyy vain olla niin lähellä heitä, jotka eivät tunne Jeesusta, että näemme heidät.

Mitä Jeesus teki?

1. Ihmissuhteet kadonneiden kanssa (Joh. 4:1-9)

a) Meidän täytyy uskaltautua niiden luokse, jotka eivät vielä tunne Jeesusta. Olivatpa ne omia sukulaisia tai kylän miehiä ja naisia. Meidän täytyy uskaltaa ottaa kontaktia heihin ja nähdä heidät. Jos emme kohtaa ei-uskovia, kuinka voisimme olla kertomassa heille Jeesuksesta.
b) Meidän täytyy astua Jeesuksen tavoin kulttuuristen esteiden yli.

2. Hengellinen keskustelu (Joh. 4:10-12)

a) Heidän tarinansa, minun tarinani ja meidän tarinamme
b) Me voimme keskustella ihmisten kanssa vuosikausia pääsemättä koskaan hengellisiin aiheisiin ja siksi meidän onkin hyvä harjoitella kuinka tehdä aloitteita hengelliseen keskusteluun.

3. Evankeliumi (Joh. 4:10-26)

a) Me voimme keskustella, vaikka kuinka kauan hengellisistä asioista ja eri uskonnoista, mutta homma ei etene, jos emme osaa jakaa evankeliumia. Meidän on hyvä opetella kertomaan evankeliumi Jeesuksesta hyvin lyhyesti ja selkeästi, jotta voimme jakaa sen ei-uskovalle ihmiselle.
b) Joten mitä teet asian kanssa?

4. Haaste (Joh. 4:7, 4:10, 4:16, 4:21)

a. Haluaisitko laittaa toivosi Jeesukseen?
b. Monesti, kun pääsemme kertomaan evankeliumin, niin unohdamme haastaa ihmistä. On aina hyvä pistää hieman haastetta ihmiselle, vaikkapa kehotuksena lukea Raamatusta jokin kohta tai jokin evankeliumi. Se mittaa hyvin ihmisen kiinnostusta ja sydämen tilaa asian kanssa.

Miten voisit olla haastamassa ystäviäsi tutustumaan Jeesuksen kanssa? Tarkkaile minkä esteen kohdalla olet ei-uskovien ystäviesi kanssa menossa ja haasta itsesi seuraavalle tasolle.

Kuva: Unsplash/Roya Ann Miller

 

Share This