Saanko auttaa sinua, Isä?

9.9.2021

Note to myself: Kun lapsi lähestyy kolmen ikävuoden rajapyykkiä, asioista tulee huomattavasti haasteellisempia.

Kun lapsi on alle kolmen vuoden, hän ei ymmärrä montaakaan asiaa. Asioita opitaan koko ajan lisää ja tekeminen ja asiat helpottuvat. Kunnes… Lapsi joku kaunis päivä keksii, että hetkinen minulla on oma tahto. En halua syödä nyt enkä ainakaan tuota ruokaa, mitä äiti on tehnyt. Haluan syödä sitä eilistä ruokaa, jota ei enää ole. Ja lattialta löytynyt vanha leivänpalakin on parempi vaihtoehto kuin perunat ja jauheliha. En tahdo kerätä leluja, en nukkua ja niin edelleen.

Eräänä näistä päivistä olin jo aivan oman rajallisuuteni reunalla seisoen katsomassa kohti tuota tuntematonta. En saanut poikaani mitään otetta. En pyytämällä, en huutamalla, en kiristämällä tai lahjomalla. Olinko niin huono isä? Ainoa asia, jolla tuntui olevan edes hieman vastetta, oli se, kun laitoin jonkun kivan lelun pannaan siihen asti kunnes sovittu/pyytämäni asia oli tehty.

Sitten todellisuus iski vasten kasvojani kuin märkä rätti. Olinko todella ollut näin sokea? Pihalla ollessani Elia sanoi usein, että tulee auttamaan isää tai että mennään yhdessä korjaamaan milloin mitäkin. Sain ymmärtää, että kyse olikin siitä, kuinka poikani saisi osallistua siihen työhön, mitä minä isänä teen. Uusi taikasana olikin: Tuletko auttamaan iskää? Ja vastaus oli aina: ”Joo, minä tulen auttamaan isää!” Ei ollut mitään väliä mitä tein, kunhan poika sai tulla mukaan auttamaan. Me laitoimme pyykkiä narulle ja laitoimme uuden koneellisen pyykkiä pyörimään. Laitoimme astioita koneeseen ja siivosimme kaikki lelut. Yhtäkkiä ei ollutkaan mitään, mitä poika ei olisi halunnut tehdä.

Kun Isä Jumala puhuu Jeesukselle ja kolmelle opetuslapselle (Matt. 17:5) kirkastusvuorella, hän puhuu korvin kuultavalla äänellä.

Sinä olet minun rakas poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä.

On hyvin oleellista, että meillä on jokin tehtävä ja osoitettu paikka. Isä Jumala osoittaa Jeesukselle paikkansa. Aikaisemmin Jumala puhui korvin kuultavin sanoin: ”Tämä on minun rakas poikani, johon minä olen mieltynyt.” (Matt. 3:17) Ja nyt Jumala jatkaa: ”Kuulkaa häntä”. Jumala tekee tilaa Jeesukselle siihen tehtävään ja missioon, mitä itse on tekemässä.

Tuo ilo ja onni, mikä pojastani näkyi, kun hän sai olla osallistumassa siihen kaikkeen mitä itse tein, oli itselleni selkeä kehotus Jumalalta, että ajattele sinäkin noin ja tee tuosta ilosta käsin työtäsi. Tule sinäkin mukaan siihen missioon ja työhön, mitä minä olen juuri nyt tekemässä tässä kaupungissa.

Isä tekee lakkaamatta työtään (Joh. 5:17) ja kutsuu meitä mukaan.
Liitytään iloiten Jumalan missioon.

Kuva: Unsplash/Anna Earl

Airevuo Eetu

Seinäjoen aluevastaava, Etelä-Pohjanmaan Ev.lut. Kansanlähetys

eetu.airevuo@sekl.fi

+358 45 321 7271

Share This